BlogEğitimGenelOptisyen

Astigmat Nedir?

ASTİGMAT NEDİR? ASTİGMAT OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR? ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astigmat Nedir? Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır? Astigmat Belirtileri Nedir? Astigmat Ciddi Rahatsızlıklar Yaratır mı? İnsanların çoğunda görülen astigmat rahatsızlığı neden oluştuğu bilinmemekle birlikte dünyada en yaygın olan göz kusurlarından bir tanesidir. Genetik yollar ile yayıldığı düşünen bu göz kusurunda insanlar hem uzağı görmede hem de yakını görmede problem yaşayabilirler. Sizler için yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda astigmat hakkında en detaylı bilgilere aşağıda yer verdik.

Astigmat Nedir?

Astigmat insanlarda yaygın bir şekilde görülen göz kusurlarından bir tanesidir. Miyop ve hipermetrop göz kusurlarına göre daha az görülen bu göz kusuru en yaygın göz kusurlarından bir tanesidir. Bu göz kusuru hem uzağı hem yakını ciddi derecede bulanıklaştırdığı için meydana gelen hastalarda çok ciddi problemler yaratmaktadır. Astigmat doğuştan olan bir sorundur. Düşük numaralarda varlığı çok belli olmasa da yükselen diyoptrilerde ciddi rahatsızlık yaratabilir.

Astigmatın Belirtileri Nelerdir?

Astigmat belirtileri doğuştan olduğu için genellikle ilkokul dönemlerinde teşhis konulur. Çocuk okulda tahtayı görmede problem yaşadığını dile getirdiği gibi muayene edilerek erken bir teşhis konulabilir. Tahtayı göremezler veya kitap okurken zorlanmaya başlarlar. Bunların yanı sıra baş ağrısı da yapabilir. İlkokul çağından önce daha erken teşhis koymak isterseniz çocuğun rutin göz muayenelerini düzenli yaptırmanız gerekmektedir. Astigmatın en yaygın belirtilerini sıralamak gerekirse; Görmede yakın uzak fark etmeksizin bulanıklık olur, baş ağrısı olur, uzun süre kitap veya herhangi bir şeyin okunması durumunda meydana gelen göz yorgunlukları, ciddi yüksek astigmatlarda çift görme, ışığın gözlerinizi alması ve gözlerde kayma gibi belirtileri vardır.

Astigmat Neden Olur?

Kişinin gözünde olan kornea veya lens tabakasında oluşan eğimden dolayı olur. Genellikle kişilerde görünme nedeni ise gözün en dışında bulunan kornea tabakasının normal şekli kubbe gibidir fakat bu şeklin eliptik bir şekilde olması nedeniyle astigmat meydana gelir. Astigmatların belirli aks dereceleri vardır. Farklı akslarda farklı göz sorunları oluşturur. Erken yaşlarda gözlük kullanarak çocukların astigmat problemi giderilmeye başlarlar ise çocuklar gözlüğe o kadar hızlı adapte olurlar. Fakat ileri yaşta teşhis sonucu takılan gözlüklerde kişi biraz zorluk çekebilir. Astigmat içeren gözlükler yapılırken camlardaki odaklama sistemi daha dikkatli yapılması gerekmektedir.

Astigmat Nasıl Teşhis Edilir?

Astigmat rahatsızlığının teşhisini koyabilmek için rutin göz muayenesine gidebilirsiniz. Bu en basit çözümlerden biridir. Otorefraktör, retonsokopi gibi yöntemler ile teşhis edilmektedir. İlerlemiş bir astigmat rahatsızlığına teşhis konulması için ise kornea tomografileri ölçümü son derece önemlidir. Astigmatı ne kadar erken teşhis ederseniz o kadar kolay tedavi edebilirsiniz. Gözlerin ışığa odaklanması muayenelerde ölçülür Net teşhis için görme keskinliği testleri yapılır. Genel göz muayenelerinden biridir. Bu testte kişinin oturduğu yerden karşıda olan yazıları okumasını isterler. Daha sonra kornea eğriliği keratometri cihazı aracılığı ile incelenir. Bu ölçüm sonucunda gözün kontakt lense uygun olup olmadığı belirlenir. Tüm bunların yanı sıra foropter cihazı yardımı ile gözün önüne birkaç adet lens yerleştirilir. Bu sayede gözün ışığa odaklanma şeklini ölçerler. Tüm yapılan bu işlemler sonucunda doktorlar tarafından teşhis konulur.

Astigmat Tedavisi Nasıl Olur?

Okul çağında olan bir kişide astigmat teşhisi konulmuş ise ilk başlarda gözlük ile tedavisi yapılmalıdır. 10-13 yaşlarına kadar yeterli düzeyde tedavi uygulanmadığı zaman çocuklarda göz tembelliği oluşabilir. Bu durum çocuğun okul başarasına da ters etki yapabilir. Sıklıkla doğuştan olan astigmat beraberinde birlikte gelen başka rahatsızlık yok ise ve kişide kirpik intihabı yüzünden gözünü sürekli kaşıma gibi bir alışkanlığı yok ise genellikle ilerlemez. Astigmat genellikle kornea rahatsızlığı olanlarda veya gözünü çok kaşıyanlarda ilerleme gösterir. İlkokul döneminde veya daha önce teşhisi edilse bile 18 yaşına gelene kadar herhangi bir cerrahi müdahale yapılamaz.

18 yaşını doldurmuş olan çocuğun göz yapısını uygun görür ise doktor tarafından cerrahi müdahale yapılabilir. Astigmatı olan hastalar göz yapısının uygun olması durumunda kontakt lens de kullanabilir. 2 numaraya kadar astigmatı olan hastalar yumuşak torik lensler kullanabilirken, daha yüksek numaralı astigmata sahip olan hastalar daha sert gaz geçişli lenslerden kullanabilir. Astigmatlı yumuşak kontakt lenslerin performansı miyop ve hipermetrop lensler kadar iyi değildir, bunun en belirgin nedeni ise korneanın yapısıyla ilgilidir. Miyop veya hipermetrop rahatsızlığı olan gözlerin kornea şekli normaldir yani kubbe şeklindedir fakat astigmat olan gözde korneası eğimli olduğundan dolayı gözü kapatıp açma durumlarında dalgalanmalar olabilir.

Cerrahi müdahale için 3- 3,5 numaraya kadar hatta bazen 6 numaraya kadar olan astigmatlar için lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Bu hasta için faydalı olabilir. Kornea tabakaları ve yüzey haritaları bu hastaların düzgün olması durumunda ve astigmat numaralarında yıl içerisinde ilerleme yok ise 2 numaranın üzerindeki astigmat tedavisi için excimer laser uygulanabilir. Bu tür hastalara genellikle göz içi cerrahi lens uygulaması yapılır. Bu durumu bir lens iplantasyonu gibi betimleyebiliriz. Fakat 2 numaranın üzerinde astigmatı olan kişilerin korneaları ince ise fakik göz içi lens cerrahisi ile gözlükten kurtulabilirler.

Fakik göz cerrahisi 18 yaşını doldurmuş kişilere yapılmaya başlanarak 40-45 yaşındaki kişilere kadar yapılabilmektedir. Bu cerrahi işlemde yerleştirilen lens gözün içindeyken tam gözün merkezinde kalmaktadır. Bu cerrahi işlemdeki amaç yakını odaklamada kişinin kendi şeffaf merceğinden görüş almasıdır. Gözün yapısında hiçbir problem olmasa bile gözün lensi yakın okuma mesafesini 40-45 yaşlarından sonra odaklamakta zorluk çeker.

Bu nedenle yakın gözlüğüne ihtiyaç duymaya başlar. Bunlardan dolayı ise fakik göz lensi tek başına bir işe yaramaz. Bunun çözümü olarak ise 40-45 yaşını geçmiş kişilerde tekrardan bir cerrahi işlem yapılarak fakik göz lensi çıkartılır ve kişinin kendi göz lensi değiştirilir. 45 yaşını geçen kişilere hem yakını hem uzağı hem de astigmat sorununu gideren lensler takılarak sorunu ortadan kaldırmaya odaklanılmıştır. Gözün içine mercek yerleştirildikten sonra ufak numaralarda gözlük takmak zorunda kalabilir kişi bunlar gayet normaldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir