Presbiyopi (Yaşa Bağlı Görme Bozukluğu) Nedir?
İnsan vücudunda her dokuda olduğu gibi göz dokuları da seneler ilerledikçe yaşlanır. Probleme yol açan olay ise dokuların yaşlanmasıdır. Zamanla yaşlanmaya bağlı olarak bazı görme problemleri yaşayabilirsiniz. Presbiyopi yaşın ilerlemesi ile oluşan görme problemidir. Bu problem ortalama 35-40 yaşları arasında başlar ve 60 yaşlarına kadar devam eder. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edin.
Presbiyopi Nedir?
Gözün içerisinde bulunan merceğin uyumluluk özelliğini azaltarak ve görüntüyü odaklama yeteneğinin azalmasıdır. Yani gözdeki lensin esnekliğinin azalması ile birlikte görülmeye başlar ve yaş ilerledikçe de ciddiyet seviyesi belli bir zamana kadar artan yakını görme bozukluğudur.
Göz içindeki lens uzakta olan nesneleri görmek için şekil değiştirir. Bu işleme ise akomodasyon denir. Her insanda yaklaşık 14 yaşında başlar ve zamanla sertleşir. Sertleşen lenslerin şekil değiştirme yetenekleri azalır bu durum ise görüşte problemler yaşamaya yol açar. Bu sertleşme olayı insanlarda 65 yaşına kadar devam eder. En sonunda tamamen sert bir biçime gelir. Buna neden olan durum tam olarak bilinmemekle birlikte yaşa bağlı yaşlanmadan kaynaklanır. Bu hastalığı her hemen hemen her insan yaşar.
Kişiler 39 yaşından sonra düzenli göz kontrollerini yaptırması önemlidir. Her insan yılda bir göz kontrolü yaptırmalıdır. Bu sayede presbiyopi rahatsızlığına erken teşhis koymuş olur.
Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?
Hastalıkta oluşan sorunlar bazı yaşlarda belirti göstermez. Bu hastalıkla birlikte kişide genelde başka problemler de oluşur oluşabilir. Bu problem ise asıl presbiyopi belirtilerini gizler veya gizlenmesine neden olur.
- Bir şey okurken veya bir cisme bakarken net göremeyince uzaklaştırma hissi oluşur ve zamanla 50cm’den daha yakını bulanık görmeye başlar.
- Uzun süre net görememekten kaynaklı alın bölgesinde veya şakaklarda ağrıların oluşması,
- Yazıları okurken parlak bir ışıktan yardım almak istemesi gibi durumlar yaşanır.
Presbiyopi Nedenleri Nelerdir?
Hastalığın neden meydana geldiği uzmanlar tarafından net olarak ortaya atılmamıştır fakat bazı tahminler ortaya atılmıştır. Genellikle 35 ve 45 yaşları arasında görülmeye başlanan bu hastalık gözdeki merceğin zaman geçtikçe sertleşmesinden kaynaklandığı söyleniyor. Sertleşmeye bağlı olarak esnek yapısını yitirmesiyle lensin hareket etmesine engel olur. Lenslerin hareket etmesine yardımcı olan liflerinde yaş büyüdükçe işlevini yitirdiği gözlemlenmiştir. Tüm bunlar sonucunda presbiyopi oluşur.
Presbiyopi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Kişi kendisinde bazı belirtileri fark ettikten sonra en yakın göz doktoruna görünür ve doktor ilk aşamada hastaya belirli göz testleri yaparak muayene eder. Göz muayenesinden çıkan veya presbiyopi hastalığına sahip olan kişiler ortalama 40-50cm ve daha yakında bulunan küçük cisimleri görmekte problem yaşar.
Teşhisin konulmasından sonra ki adım ise presbiyopi numaralarını belirlemektir. Göz testi yaparak bu numaralara doktor kolayca ulaşır. Testin adı Snellen görüş testi. Bu testin sonucunda doktor teşhisi koyarak reçetesini kolayca yazar.
Presbiyopi Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Presbiyopi rahatsızlığının net bir tedavisi yoktur. Dünyada uygulanan birçok farklı yöntem vardır fakat bunların hiçbiri net bir çözüm oluşturmamaktadır.
Bu hastalığının en büyük ve en kolay çözümü gözlük kullanmaktır. Presbiyopi gözlüğü halk arasında okuma gözlüğü olarak bilinir. Doktorun yazmış olduğu reçete ile gözlüğünüzü optik mağazadan kolayca alabilirsiniz.
Bu gözlük ile 40-50cm mesafeden daha uzak mesafeye bakamazsınız. Baktığınız durumda baş dönmesi yapar ve net görüş vermez. Bu nedenle halk arasında okuma gözlüğü adını almıştır.
Presbiyopi Ameliyat ile Tedavisi Var mı?
Presbiyopi ameliyatlarında en yaygın olanı korneaya lazer ile müdahale olur veya göz içine lens yerleştirme ameliyatı olur. Bu yöntemleri kullanarak başarılı bir tedavi süreci geçirmeniz mümkündür. Lazer işleminde kornea lazer aracılığı ile çizilir fakat bu yöntem genellikle 40 yaşın üstünde bulunan ve gözlük kullanmaktan sıkılmış kişilere uygulanır. Bu işlemin uygun görülmesi için göz kusurunun yanında farklı örneğin miyop, hipermetrop gibi göz kusurlarınızında olması gerekmektedir.